søndag 12. mai 2013

Hæst,hæst, hæst og atter hæst!!

Hovpleie


Hvis du kan gi hesten din optimal hovpleie, så reduserer du faren for halthet.
Høvene er utsatt for mye og kan fort bli skadet. Når hesten hviler blir hver hov belastet med 125 kg (hvis hesten veier 500 kg)!!! Dette tallet blir mye høyere når hesten er i bevegelse.
Hoven er delt inn i fire
 
 
Hovveggen
Dette er det ytterste laget av hoven og kan sammenliknes med neglene våre. Men hovveggen er neo større og gror på en annen måte enn neglene våre. De gror ca 0,5 cm i måneden. Vi kan kutte og slå inn sko i hovveggen uten at hesten føler noe ubehag, fordi det finnes ingen nervetråder der.
Sålen
Dette er hovens underside, og beskytter mot hovens indre struktur. Sålen er noe mykere enn hovveggen. Dette er fordi det er mer vann i sålen enn hovveggen.
Strålen
Dette er den ”trekanten” som er under hoven. Den har som formål å gi feste på mykt underlag og pumpe blodet gjennom hoven ved at den blir utsatt for mottrykk når hoven bærer vekt. Den fungerer også som litt støtdempende og skal tåle trykk.
Ballene
Ballene finner du helt bakerst på hoven, det er disse som tar det første støtet av hestens tyngde, når den går.
 
 
 
Hovens 4 bud
 
 
 
Hovskrape
Denne skal brukes til å ta bort all sand, jord, steiner og andre ting som ikke skal være der. Dette skal gå inn som en rutine i det daglige stellet til hesten. Dersom det kommer masse dritt som ikke skal være der og hoven ikke får oksygen, kan hesten få en sur stråle, som betyr at strålehornet kommer i en nedbrytningsfase, altså det begynner å råtne.
Det er også viktig med hovskrape, så du kan sjekke at det ikke ligger en stein i klem mellom hovveggen og sålen.
Fòr
For kan gjøre så mye, ikke bare gi mat i magen. Akkurat som oss mennesker så trenger hester vitaminer og mineraler for at alt skal fungere optimalt. Menge hester trenger tilleggsfor for å få bedre høver.
Hovslager
Det er viktig å ha kontakt med hovslageren din, for hesten skal ha nye sko hver 6-8 uke. Hestens høver kan bli ødelagt om de ikke blir byttet ut. For lange høver kan resultere i langvarige skader og i verste fall avlivning.
 
 
 
Veterinær
Ved alvorlige skader må man ta kontakt med en veterinær.


Det finnes også mange forskjellige pleiemilder der ute som man kan få kjøpt; hovolje, hovfett+++
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar